Štatistické údaje svedčia o dobrej práci sudcov v Prešovskom kraji

01.02.2011 Prešov

Prešov 1. februára (TASR) – Štatistické ukazovatele činnosti Krajského súdu (KS) v Prešove a okresných súdov v jeho obvode svedčia o dobrej práci sudcov.
Uviedol to dnes v Prešove predseda KS Igor Burger, ktorý na stretnutí s médiami prezentoval výsledky vybavovania súdnej agendy v roku 2010.
Burger konštatoval, že okrem civilnej agendy na KS, kde došlo k enormnému nárastu odvolaní sa v ostatných oblastiach, podarilo súdom vybaviť väčší počet vecí, ako prijali.
\"To je ten pozitívny moment, ktorý súvisí nielen s tým, že tí ľudia pracujú, ale súvisí aj s tým, že sa podarilo, aj keď nie úplne, ale postupne doplniť chýbajúci početný stav sudcov, ktorý v tomto kraji bol citeľný, \" povedal pre TASR Burger. Podľa neho sa na týchto výsledkoch pozitívne odzrkadlili aj korektné vzťahy s orgánmi činnými v trestnom konaní.
V oblasti trestnej agendy prišlo v minulom roku na okresné súdy v kraji dovedna 4424 vecí. Napriek tomu, že nápad vecí je porovnateľný s predchádzajúcimi rokmi, súdy vybavili spolu 4704 vecí, čím sa podarilo znížiť celkový zostatok nevybavených trestných vecí. Tento zostatok je podľa podpredsedu KS Antona Lukáča najnižší od roku 2003.
Konkrétne na KS prišlo len v minulom roku 461 odvolaní v agende trestných vecí, sudcovia však vybavili o 11 viac, teda sa im mierne podarilo znížiť aj zostatok nevybavených vecí z predchádzajúceho obdobia.
Najrozsiahlejšou trestnou vecou, ktorou sa musel KS v Prešove zaoberať, bol prípad dnes už na odsúdeného Mikuláša Černáka. Podľa Lukáča, aj táto vec do istej miery komplikovala prácu súdu, lebo išlo o veľký spis, ktorý bolo treba pred rozhodnutím naštudovať. V súčasnom období pribudla ďalšia rozsiahla vec a to odvolanie údajných členov slovenského podsvetia proti rozsudku OS v Prešove.
Pozitívny stav zaznamenali v prípade vybavovania vecí na okresných súdoch aj v oblasti občiansko-právnej agendy.
\"Tam bol stav k 1. januáru minulého roka 10.679 nevybavených vecí, pričom v priebehu roka 2010 pribudlo 12.967 vecí a vybavených bolo 13.217, \" konštatoval predseda občiansko-právneho kolégia KS v Prešove Jozef Angelovič.
Doplnil, že čo sa týka civilnej agendy, KS dostali v minulom roku 4559 odvolaní, z ktorých sa podarilo vybaviť 4084. Príčinou tohto stavu je podľa Angeloviča neúmerný nárast odvolaní. Išlo napríklad o prípady vymáhania splátok nebankovými subjektmi od svojich klientov.
Na KS v Prešove v súčasnosti pôsobí 39 sudcov. Okrem toho tu pracuje 83 zamestnancov v štátnej službe a 24 pri výkone práce vo verejnom záujme. Na ôsmich okresných súdoch pracuje 104 sudcov, 347 zamestnancov v štátnej službe a 46 pri výkone práce vo verejnom záujme.
 

Vyberte región

mark